Lördag den 2 april
1. Hur kan man få folk att lyssna på en?
2. Vilka känslor ska man väcka hos den som lyssnar?
3. Vad tycker hon om powerpoints?
4. Vilken dialekt är den mest uppskattade i Sverige?
Sedan jobbade vi med argumenterande tal om du inte var här och inte kan komma nästa lördag, gör hemma, spela in och maila till mig på [email protected]
En argumentation är ett sätt att tala för en sak och lägga fram skäl för den. När du håller ett argumenterande tal försöker du att övertyga åhörarna om att din åsikt är den rätta. Den som håller ett argumenterande tal ska beskriva både argument och motargument för att slutligen vinna över åhörarna på sin sida. Ditt argumenterande tal ska vara max 3-5 minuter långt.
Tes
Det man vill tala för, övertyga någon om, i en argumentation kallas tes. Tesen är alltså det man vill få andra att hålla med om. Tesen kan t.ex. vara: Jag anser att alla hundar ska hållas kopplade!
En tes räcker inte för att ett tal ska vara argumenterande eftersom det bara är en åsikt. För att du ska kunna göra din åsikt övertygande måste du ge åhörarna skäl för åsikten. Läs om detta nedanför!
Argument
Skälen man har till sin tes kallas argument. Argumenten är anledningarna, eller bevisen till varför man anser sig ha rätt. När man säger tesen ”Jag anser att alla hundar ska hållas kopplade!”kan ett argument för detta vara: Det finns hundrädda människor som känner sig rädda när hundar går lösa.
Det finns alltid argument både för och emot tesen. För att man ska kunna övertyga ytterligare är det bra att ta upp argument emot tesen så kallade motargument. Man säger att man bemöter motargumenten. Ett exempel på detta kan vara: Vissa säger att mattar eller hussar som låter sina hundar gå utan koppel är väldresserade hundar. (motargument) Men det spelar ingen roll, många hundrädda tycker att det är obehagligt när okända hundar springer fram till dem.
Följ stegen nedanför!
OBS! Ditt argumenterande tal ska vara max 3 minuter!
Steg 1. Bestäm din tes/åsikt
Steg 2. Precisera/förklara tesen
Steg 3. Gör en argumentlista:
Skriv 3-4 argument för din tes/åsikt och skriv 2-3 argument emot din tes/åsikt och hur du tänker bemöta dessa argument.
Se förslag på argumentationsfraser längre ner!
Steg 4. Disposition:
Hur börjar du? Hur slutar du? I vilken ordning ska du ta argumenten? Se förslag på disposition på nästa sida!
Steg 5. Träna på ditt tal och håll ditt argumenterande tal till någon annan.
Steg 8: Förbättra ditt argumenterande tal efter att du har fått respons från och träna! Spela in och maila mig!
Förslag på disposition:
A. Inledning
1. Tes/åsikt
2. Bakgrund
B. Argument
C. Avslutning
1. Sammanfattning
2. Hänvisa till tesen. Uppmana läsaren/lyssnaren att göra något eller lämna dem med en tanke.